Hon om halva vägen till miljonen!

Strax efter årsskiftet nådde vi ett av delmålen: halvvägs till den första miljonen. Efter att det varit tyst från oss ett tag tänkte jag skriva lite om hur vi tänkt och gjort för att gå all in i “spar mode”.

Några utgångspunkter (eller kanske omständigheter i vår livssituation) som gör det förhållandevis ganska lätt för oss att spara är bland annat att vi inte har några  barn eller husdjur samt att vi inte har någon bil. Utöver det så har vi båda varsitt heltidsjobb och tjänar relativt OK. Vi bor även i en hyreslägenhet med låg hyra och har sett över våra boendekostnader, dvs el, bredband, streamingtjänster m.m.

Tidigare tänkte vi, eller kanske mest jag, på att konsumera först och spara sen. Det betydde att jag gjorde av med stora delar av lönen när den kom in och det som blev över fick åka in på mitt sparkonto. Detta konto använde jag sedan för att snabbt och enkelt flytta över pengar från igen när jag ville köpa något. Kontot var aldrig tomt, utan jag hade ändå i stort sett alltid minst 50 000 här. Jag tyckte att detta var en bra buffert, vilket det såklart är, men jag tänkte aldrig långsiktigt på hur dessa pengar skulle kunna växa eller ge avkastning.

Nu tänker jag lite annorlunda. Spara först, handla sen. En bestämd del av lönen åker alltså direkt in till sparandet. Där delas summan upp i olika fonder, en del för pension och en del som ett långsiktigt sparande. Direkta överföringar går också in på ett semesterkonto och ett gemensamt mat- och hushållskonto. När sedan hyran och diverse räkningar är betalda har jag en viss summa kvar att handla för, en så kallad egen “drummelpeng”.

Starten på året har gått ganska bra, men en del oförutsedda avgifter har såklart ploppat upp. Då behöver man tänka extra mycket på att göra smarta ekonomiska val, i den mån det går. Mer om det i nästa inlägg!

/Hon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Han om att det saknas 587 000 kronor!

Han om införande av kvartalsrapporter!